9 باور نادرست در مورد دیابت

تغذیه دردیابت

جستجو در اینترنت برای یافتن اطلاعات معتبر در مورد بهترین رژیم غذایی برای دیابت ممکن است شما را دچار سردرگمی کرده باشد.

اگرچه توصیه ها در این زمینه فراوان است اما تشخیص حقیقت از باورهای نادرست کار سختی است. در زیر 9 باور نادرست در مورد دیابت آورده شده است.

1-خوردن قند سبب دیابت شده است

بر اساس انجمن دیابت آمریکا خوردن قند زیاد به تنهایی سبب دیابت نمی شود اما می تواند در برخی موارد یک فاکتور کمک کننده باشد. دیابت نوع یک عموما زمانی ایجاد میشود که یک محرک محیطی یک ژن مستعد برای دیابت را به بیان خود تحریک نماید. دیابت نوع 2 اغلب در نتیجه چندین فاکتور خطر از جمله ژنتیک و انتخابهای خاص در سبک زندگی به وجود می آید.

برخی از فاکتورهای خطر دیگر که می توانند به دیابت نوع 2 منجر شوند عبارتند از:

  • وزن اضافه
  • فشار خون بالا
  • سبک زندگی نشستنی
  • سن، مخصوصا بالای 45 سال
  • نوشیدنی های شیرین مثل نوشابه و آب میوه های مصنوعی کالری صفر زیادی دارند و تحقیقات اخیر آنها را با ریسک بالای دیابت مرتبط دانسته اند. برای کمک به پیشگیری از دیابت ADA پشنهاد می دهد از خوردن آنها تا حد ممکن اجتناب شود.

2- کربوهیدارتها دشمن بدن هستند

کربوهیدرات ها دشمن شما نیستند. این خود کربوهیدراتها نیستند که مضرند بلکه نوع کربوهیدرات و مقدار کربوهیدراتی که می خورید باید برای مبتلایان به دیابت مد نظر قرار داده شود. همه کربوهیدراتهای به میزان مشابه قند تولید نمی کنند. آنهایی که شاخص گلیسمی (GI) پایینی دارند (شاخصی برای تعیین اینکه با چه سرعتی غذاهای حاوی کربوهیدرات بر سطح قند خون تاثیر می گذارند) نسبت به آنهایی که GI بالاتری دارند انتخاب بهتری محسوب میشوند.

برخی از فاکتورها برای تصمیم گیری برای اینکه چه غذاهایی GI بالاتر یا پایین تری دارند عبارتند از:

  • پروفایل تعذیه ای
  • میزان رسیده بودن در میوه ها
  • مقدار فرآوری

نمونه هایی از غذاها با GI پایین عبارتند از:

  • بلغور جوی دو سر
  • نان غلات کامل
  • لوبیا و حبوبات خشک شده
  • سبزیجایت که نشاسته پایینی دارند مثل اسفناج، بروکلی و گوجه فرنگی

همچنین بهتر است غذاهایی را انتخاب کنید که بار گلیسمی (GL) پایین تری داشته باشند. بار گلیسمی همانند شاخص گلیسمی است اما در محاسبه آن اندازه وعده سرو شده نیز مد نظر قرار داده شده است و معیار دقیق تری برای محاسبه نحوه اثرگذاری غذاها بر قند خون محسوب میشود.

اگر غذایی با شاخص گلیسمی یا بار گلیسمی بالا می خورید ترکیب کردن آنها با غذاهای دارای با شاخص گلیسمی یا بار گلیسمی پایین می تواند به متعادل کردن غذایتان کمک نماید.

زمانی که کربوهیدراتها را به صورت متعادل تر دریافت می کنید باز هم باید حواستان به سهم کربوهیدرات در هر وعده نیز باشد چرا که کربوهیدرات زیاد سطح قند خون را بالا می برد.

در زمان شمارش کربوهیدرات که هدف شخصی برای خود داشته باشید. اگر هنوز هدفی برای خود تعیین نکرده اید و یا نمی دانید چگونه باید این کار را انجام دهید بهتر است با متخصص تغذیه خود مشورت کنید. اگر از روش کنترل سهم بشقاب استفاده می کنید بشقاب خود را به چهار قسمت تقسیم کرده و تنها یک قسمت از آن را به کربوهیدرات اختصاص دهید.

3- غذاهای نشاسته دار هیچ محدودیتی ندارند

غذاهای نشاسته دار حاوی کربوهیدرات هستند. غذاهای نشاسته دارعلاوه بر غذاهایی نظیر نان، پاستا و برنج شامل سبزیجات نشاسته دار نظیر سیب زمینی، ذرت و حبوبات نیز میشود.در حالی که سبزیجات نشاسته دار حاوی کربوهیدرات هستند غنی از مواد مغذی دیگر نیز هستند که اگر ب صورت متعادل از آنها استفاده شوند می توانند در بسقاب غذای شما جای داشته باشند.

اگر کربوهیدراتهای مصرفی خود را شمارش می کنید این غذاها را نیز جزو کربوهیدراتها محصوب کرده و از میزان آن کسر کنید. اگر از روش بسقاب استفاده می کنید غذاهای نشاسته دار می توانند یک چهارم از بشقاب شما را تشکیل دهند.

شما همچنین باید کربوهیدراتهای حاوی فیبر بالا که کمتر فراوری شده اند را انتخاب کنید تا ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز خود را نیز در عین اینکه سطح قند خونتان را مدیریت می کنید دریافت کرده باشید.

4- هیچ وقت دیگر نمی توانید دسر بخورید

لذت بردن گهگاهی از یک تکه کیک یا یک کلوچه برای اغلب افراد خیلی تعیین کننده و مخرب نیست حتی برای مبتلایان به دیابت. نکته کلیدی میانه روی و کنترل سهم است. در واقع برخی تحقیقات نشان می دهند که زیاد محدود کردن خود به پرخوری و زیاده روی منجر میشود.

در ذهن خود ایده “یا همه چیز یا هیچ چیز” را کنار بگذارید. هر از چند گاهی اشکالی ندارد سهمی کوچک از شیرینی مورد علاقه خود بخورید. تنها سعی کنید در همان روز دیگر کربوهیدراتها را در وعده غذایی خود محدود کرده و یه یک تعادل ایمن و هدف شخصی خود برای مصرف کربوهیدرات پایبند باشید.

ADA بیان داشته است که دستور العمل عمومی حدود 45 تا 60 گرم کربوهیدرات در هر وعده غذ است. شما می توانید در دستور پخت بسیاری از غذاها مقدار کربوهیدرات را خودتان کاهش دهید.

5- دیگر نمی توانید مشروب بنوشید

الکل در حد متعادل اگر دیابت خود را به خوبی مدیریت کرده باشید مشکلی ندارد. در راهنمای غذایی برای آمریکایی ها پیشنهاد شده است که زنان بیش از یک نوشیدنی الکی در روز و زنان بیش از دو تا مصرف نکنند. یک وعده نوشیدنی به معنای 5 انس شراب، 12 انس آب جو است.

همچنین بعد از نوشیدن الکل بهتر است تا 24 ساعت سطح قند خون خود را تحت نظر داشته باشید. الکل به صورت بالقوه می تواند سبب شود سطح قند خون شما به زیر حد طبیعی افت یابد، با داروهایتان تداخل پیدا کند و مانع از ترشح گلوکز توسط کبد شود (که همین امر سبب افت قند خون میشود).

اگر تصمیم به نوشیدن گرفتید نوشیدنی الکلی را انتخاب کنید که کربوهیدرات و شکر افزوده کمتری در حد ممکن داشته باشد.

6- میوه بد است

هیچ ممنوعیتی برای مصرف میوه در برنامه رژیم غذایی دیابت وجود ندارد. در واقع برخی از تحقیقات نشان داده اند که خوردن میوه های کامل بیشتر در واقع می تواند سطح انسولین را بهبود داده و کنترل قند خون بهتر صورت می گیرد. دلیلش این است که بسیاری از میوه های کامل حاوی مواد مغذی از جمله فیبر هستند که می تواند سطح قند خون سالم را بهبود دهد.

در حالت ایده ال بهتر است میوه هایی مصرف شود که سطح قند پایین تری دارند از جمله توت ها، سیب ها و گریپ فروت. با این وجود، اگرچه درست است که برخی از میوه ها نسبت به بقیه قند طبیعی بالاتری دارند اما اگر اندازه سهم مناسب را رعایت کنید می توانید هر میوه ای را که بخواهید مصرف نمایید.

7- چون دارو مصرف می کنید می توانید هر چه خواستید بخورید

مصرف قرص مجوزی برای اینکه هر آنچه و به هر میزان که دوست داشتید بخورید نیست. مصرف دارو به همان گونه که تجویز شده بسیار اهمیت دارد اما پیروی از یک رژیم غذایی مغذی نیز به همین میزان حائز اهمیت است.

دلیلش این است که استفاده از غذاهای مقوی، گوشتهای کم چرب و کربوهیدراتهای پیچیده نه تنها به مدیریت بلند مدت دیابت شما در بلند مدت کمک می کند بلکه می تواند به مدیریت بیماری های بلند مدت دیگری که ممکن است همزمان با دیابت به وجود آمده باشند مثل بیماری قلبی عروقی و فشار خون بالا کمک نماید.

یک برنامه رژیم غذایی دیابت همانند دیگر رژیم های تخصصی دیگر است به طوری که برخی از غذا در راستای هدف شما هستند و برخی دیگر مانع از رسیدن به آن میشوند. خوردن مداوم غذاهایی که قند بالایی دارند یا خوردن سهم های بزرگ می تواند مانع از تاثیرگذاری دارو شده و همچنین با روند ایجاد عادات مناسب تر برای دیابت تداخل ایجاد نماید.

8-چربی اهمیتی ندارد

بر اساس انجمن قلب آمریکا، مبتلا بودن به دیابت نوع 2 ریسک شما را برای حمله قلبی و سکته مغزی افزایش می دهد. بخشی از این رابطه به خاطر این حقیقت است که بسیاری از افراد مبتلا به دیابت دچار اضافه وزن نیز هستند و اغلب فشار خون و سطح کلسترل بالایی نیز دارند.

برای کاهشریسک این ماسئل از خوردن چربی های ترانس در حد ممکن پرهیز کنید و چربی های اشباع را در رژیم غذایی خود محدود نمایید. خوردن زیاد غذاهایی که مملو از اسیدهای اشباع خستند مثل فرآورده های لبنی پرچرب و غذاهای سرخ شده می تواند سطح کلسترل ناسالم را بالا برده و ریسک شما را برای ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی افزایش دهد.

بر اساسراهنمای رژیم غذایی آمریکا، باید تا حد ممکن از مصرف چربی های ترانس و اشباع اجتناب کنید به طوری که کمتر از 10 درصد کالری روزانه شما را تشکیل دهد.

9-شیرین کننده های مصنوعی ایمن و سالم هستند

اگر در راهرو سوپر مارکت ها راه رفته باشید مجموعه ای از غذاهای فرآوری شده اصطلاحا فاقد شکر را می یابید. اما غذایی تنها به این خاطر که برچسب فاقد شکر دارد برای شما مناسب تر نیست. هنوز هم می تواند شامل مقادیر زیادی کربوهیدرات ساده، چربی یا کالری باشد.

بر اساس برخی از مطالعات اولیه در حیوانات، شیرین کننده های مصنوعی خاصی می توانند بر حساسیت انسولین تاثیر بگذارند و بنابراین بدن سخت تر می تواند سطح سالم قند خون را حفظ نماید. با این وجود، قبل از هر گونه تصمیم گیری قطعی نیاز به تحقیقات بیشتری می باشد.

به علاوه، اگرچه بسیاری بر این باور هستند که سازمان غذا و دارو بر شیرین کننده های مصنوعی نظارت دارد اما بسیاری از افزودین های غذا بدون هیچ گونه نظارتی وارد بازار میشوند.

علارغم بحث بر سر ایمن بودن شیرین کننده های مصنوعی، سازمان غذا و داروی آمریکا استفاده از شیرین کننده های زیر را تحت شرایطی خاص ایمن  دانسته است

شیرین کننده های ایمن

  • ساخارین
  • آسپارتام که اگر مبتلا به فنل کتونوری هستید باید از خوردن آن اجتناب کنید
  • اسسولفام پتاسیم
  • سوکرالوز
  • نئوتام
  • ادوانتام
  • استویا
  • الکل قند

بر اساس سازمان غذا و داروی آمریکا، استفاده از شیرین کننده های مصنوعی به جای قند و شکر برای کمک به شیرین کردن غذا بدون افزودن کربوهیدرات زیاد هر از چند گاهی بد نیست. اما باید احتیاط شود زیرا که ثابت شده در بلند مدت استفاده از آنها بر سلامت سوخت و ساز قلب تاثیر می گذارد.

به علاوه برخی از شیرین کننده ای مصنوعی هنوز هم مقداری کربوهیدرات به رژیم غذایی شما می افزایند بنابراین باید میزان مصرف آنها را نیز تحت نظر داشته باشید.

حرف آخر

کنترل دیابت در وهله اول ممکن است سخت به نظر برسداما اگر تمام حقایق و اطلاعات تغذیه ای را در این باره بدانید کار ساده تر میشود.

خوردن غذاهایی با شاخصی گلیسمی و بار گلیسیمی پایین تر، محدود کردن مصرف الکل و چربی های اشباع و ترانس، مصرف داروها همان گونه که توسط پزشک تجویز شده اند و کنترل سطح قند خونتان می تواند به مدیریت علائم و بهبود سلامت کلی شما کمک نماید.

زمانی که به ناردستی برخی از باورها پی بردید درخواهید یافت که رژیم غذایی مخصوص دیابت کلا محدود کننده یا پیچیده نیست. بلکه می تواند سالم، خوشمزه و پیروی از آن راحت باشد.

برای ایجاد یک رژیم غذایی که در آن غذاهای مورد علاقه شما ادغام شده باشد با متخصص تغذیه مشورت کنید. این کار به شماکمک می کند سطح قند خون خود را در کنترل داشته باشید.

همچنین قبل از اعمال هر گونه تغییر در رژین غذایی تان برای کمک به حصول اطمنیان از اینکه بهترین انتخاب را داشته اید حتما با پزشک یا متخصص تغذیه خود مشورت کنید.

عاطفه مخلصی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست بعدی

چگونه می توان از لخته شدن خون اجتناب کرد

پ سپتامبر 30 , 2021
در اغلب موارد خون در بدن یک مایع است. با […]
لخته خون

سردبیر

دکتر رضا اسدی

من یکی از بزرگترین اهداف همیشگی ام، ترویج شیوه زندگی سالم بوده است. این کار را با آموزش سلامت به بیمارانم آغاز کردم و سپس در فضای مجازی آن را توسعه دادم.

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است