لیستریا

ليستريا، يكي از دلايل مسموميت غذايي است. اين مشكل مي تواند به خاطر باكتري ليستريا ايجاد شده باشد كه مي تواند در خاك، آب، گرد و غبار، مدفوع حيوانات و مواد ديگر زندگي نمايد. اگر غذايي را بخوريد كه حاوي اين باكتري باشد قطعا بيمار خواهيد شد. براي اغلب افراد سالم، اين عفونت تهديدي جدي محسوب نميشود حتي اگر شما را براي يكي دو روز بيمار نمايد.

ممكن است براي هر كسي اين اتفاق بيافتد- چيزي را مي خوريد و ا حساس مي كنيد كه به شما نساخته است. احساس معده درد مي كنيد و دچار اسهال ميشويد. بعد از يكي دو روز (يا كمتر در اغلب موارد)، مشكل خود به خود از بين مي رود و ديگر اثري از آن نيست.

ليستريا، يكي از دلايل مسموميت غذايي است. اين مشكل مي تواند به خاطر باكتري ليستريا ايجاد شده باشد كه مي تواند در خاك، آب، گرد و غبار، مدفوع حيوانات و مواد ديگر زندگي نمايد. اگر غذايي را بخوريد كه حاوي اين باكتري باشد قطعا بيمار خواهيد شد. براي اغلب افراد سالم، اين عفونت تهديدي جدي محسوب نميشود حتي اگر شما را براي يكي دو روز بيمار نمايد.

اما براي برخي از افراد اين عفونت مي تواند جدي و تهديد كننده حيات باشد مخصوصا براي زنان باردار و نوزادانشان كه سيستم ايمني شان به درستي كار نمي كند و همچنين سالمندان. اگر به يكي از اين گروهها تعلق داريد بايد بيشتر احتياط نماييد.

چه چيزي سبب ليستريا ميشود

ليستريا به خاطر باكتري كه مي تواند در دماهاي سرد و پايين رشد نمايد مثل چيزهايي كه در يخچال نگهداري ميشوند ايجاد ميشود. حتي منجمد كردن هم مانع از رشد آن نميشود. زماني كه اين باكتري غذا را آلوده مي كند شما نمي توانيد آن را ببينيد، بو و يا مزه اي هم ندارد.

بيشتر افراد اين عفونت را از كالباسهايي كه به خوبي فرآوري نشده اند يا محصولات لبني كه پاستوريزه نيستند يعني شيري كه به اندازه كافي گرما داده نشده است تا ميكروبها كشته شوند مي گيرند.

منابع رايج ديگر شيوع اين باكتري عبارتند از:

  • طالبي ها
  • هات داگ ها
  • پنيرهاي نرم

علائم

  • زماني كه عفونت ليستريا مبتلا ميشويد علائم عمدتا عبارتند از:
  • اسهال
  • استفراغ
  • درد ماهيچه
  • تب

اين علائم چند روز بعد از خوردن يك غذاي بد ظاهر ميشوند يا شايد هم چند ماه طول بكشد تا بروز نمايند. اگر هر يك از علائم بالا را داشتيد با پزشك خود تماس بگيريد.

اگر اين عفونت به سيستم عصبي منتشر شود، جدي تر خواهد شد. اين نوع شديد كه ليستريوز ناميده ميشود براي 20 درصد از افرادي كه به آن مبتلا مي گردند كشنده است. اين اتفاق براي نوزادان، افراد بسيار مسن يا كساني كه سيستم ايمني ضعيفي دارند اتفاق مي افتد. علائم عبارتند از:

  • سردرد
  • سخت شدن گردن
  • سرگيجه و كاهش هوشياري
  • عدم تعادل
  • تشنج

اگر هر يك از علائم بالا را داشتيد حتما با اورژانس 115 تماس بگيريد.

زماني كه باردار هستيد بايد بيشتر مراقب باشيد چرا كه ريسك ليستريا در خون شما بيشتر است. در صورت مشاهده علائم زير جتما با پزشكتان تماس بگيريد:

  • سر درد
  • تب
  • درد عضلاني
  • درد پشت
  • اسهال

در موارد خفيف ليستريا اصلا نيازي به درمان نخواهيد داشت. براي موارد جدي تر، پزشك ممكن است از آنتي بيوتيكها استفاده نمايد.

غذاهايي كه بايد مراقب آنها باشيد

هيچ واكسني براي مخافظت در برابر ليستريا وجود ندارد. بنابراين بهتر است از ابتلا به آن پيشگيري نماييد. غذاهاي اصلي كه مي توانند شما را به ليستريا مبتلا نمايند عبارتند از:

  • سبزيجات خام آلوده به خاك يا كودها
  • گوشت حيوانات آلوده به ليستريا
  • شير غير پاستوريزه و ديگر فرآورده هايي كه از آن ساخته ميشوند
  • غذاهاي فرآوري شده مثل كالباس و هات داگها كه پس از توليد ممكن است به اين باكتري آلوده شوند

چگونه مي توانيد از خود محافظت نماييد؟

دستهاي خود را مرتبا بشوييد. آنها را با آب گرم و صابون قبل از آشپزي به خوبي تميز كنيد. گوشت قرمز يا ماكيان را پس از تميز كردن خوب بشوييد.

ايده هاي ديگر براي تميز كردن و آماده سازي غذا عبارتند از:

  • همه سطوح آشپزخانه، تخته هاي آشپزي و لوازم آشپزي را پس از اتمام آشپزي با آب گرم و مايع بشوييد.
  • سبزيجات خام را زير آب در حال جريان شسته و بر روي آنها اسكاچ بكشيد.
  • گوشت قرمز و ماكيان و تخم مرغ را تا رسيدن به دماي 160 درجه فارنهايت بپزيد. براي اطمينان مي توانيد از دماسنج استفاده كنيد. نگذاريد گوشت ناپخته باشد.
  • هات داگها را تا يك هفته پس از اينكه بسته آن را باز كرديد استفاده نماييد. اين ميزان براي كالباس سه تا 5 روز پس از باز شدن است.
  • دستهايتان را قبل از بريدن طالبي به خوبي با صابون بشوييد. پوست آن را زير آب روان با اسكاچ بشوييد. تكه ها را سريعا پس از برش ميل نماييد. هر آنچه را كه بيش از 4 ساعت در دماي اتاق باقي ماند سريعا دور بريزيد.
  • دماي يخچال را زير 40 درجه فارنهايت و دماي فريزر را زير 0 درجه فارنهايت نگه داريد.

كساني كه بايد مراقبت بيشتري نمايند

زنان باردار بيشتر از ديگران ممكن است به باكتري ليستريا مبتلا شوند. يك عفونت، كه تاثيري هر چند خفيف بر مادر داشته مي تواند تاثيراتي جدي بر جنين داشته باشد از جمله تولد زودهنگام يا حتي سقط جنين.

اگر نوزادي با ليستريا به دنيا بيايد علائم عبارتند از:

  • بي اشتهايي
  • نق نق كردن
  • تب
  • استفراغ

زنان باردار و و كساني كه در خطر بيشترابتلا هستند- افراد سالخورده و كساني كه سيستم ايمني ضعيفي دارند- نياز به دقت بيشتري دارند. آنها نبايد موارد زير را مصرف نمايند:

  • هات داگها، گوشت سرد يا كالباس مگر اينكه تا 165 درجه فارنهايت گرما داده شده باشند
  • تكه هاي گوشت يخ زده يا غذاهاي درياي منجمد. غذاهايي كه نياز به فريزر ندارند مثل تن ماهي مشكلي ندارند.
  • پنير هاي نرمي كه از شير غير پاستوريزه تهيه شده اند. اما اگر بر روي بسته بندي مخصوصا نوشته شده باشد كه از شير پاستوريزه تهيه شده اند مشكلي نيست.

كلمات كليدي: ليستريا- ليستريوز- زنان باردار

دکتررضااسدی

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست بعدی

تشخیص با واقعیت افزوده

ج نوامبر 1 , 2019
آکیووین یکی از محصولات واقعیت افزوده است که با استفاده از یک اسکنر دستی که طرحی از عروق بیمار را بر روی پوستش نمایش می دهد به پرستاران کمک می کند که بتوانند به راحتی محل عروق را تشخیص دهند .

سردبیر

دکتر رضا اسدی

من یکی از بزرگترین اهداف همیشگی ام، ترویج شیوه زندگی سالم بوده است. این کار را با آموزش سلامت به بیمارانم آغاز کردم و سپس در فضای مجازی آن را توسعه دادم.

دسترسی سریع